Field Day på Skavlöten

Inlagt av Claes -MPV

Efter att på fredagen konsulterat både SMHI och YR konstaterad Dag SM0KDG att det var bättre att flytta fram Field Dayen vid Skavlöten till den söndagen 18:e september. Med mycket kort varsel så ändrades dagen. 

Dagen var väl vald då det oftast var sol som ibland skymdes av lite bulliga moln och det blåste inte allt för mycket. Det var många som hade med sig radioutrustning för kortvåg men också för mikrovågor. Christer SM0NCL, Dag SM0KDG, Jörgen SA0JSJ och Roger SM0LTV hade alla med sig kortvågsutrustning och de hade olika antennlösningar, Dags dipol (gult nystan på marken) och det "fiskespö"han använder för att hissa upp den med, Rogers Loopantenn och Jörgens ändmatade dipol som med Dags hjälp hängdes över en gren ca 10m över backen, syns alla på bilden nedan. Man kan se toppänden och linan som spänner den som en diagonalt över bilden.

Några av deltagarna, från vänster: Jörgen SA0JSJ, Christer SM0NCL, Dag SM0KDG, Roger SM0TLV och Ingvar SA0IBO. (Foto Sofia SA0FIA)

 

Foto Sofia (SA0FIA)

Bilden till vänster visar Christer SM0NCL och hans 122 GHz utrustning. På bilden synns inte parabolen och hornet för 122 GHZ (2.5 mm bandet), de skyms av foten på den stora parabolen.

När man talar on "DX" på detta band så rör det sig om 8 km och om man lyckats nå en mil så är det helt fantastiskt. För att lyckas sända och ta emot så måste man använda tubkikare eller kikarsikte. Tubkikaren syns på bilden Runt om den lilla parabolen kan det sitta ledlampor som gör att antennen kan uppfattas genom kikaren. Det betyder alltså att kontakt kan bara upprättas när motstationenstationerna är inom "line of sight". 

Lämpligt trafiksätt är telegrafi. För bästa möjlighet att nå långt skall luften vara såtorr som möjligt. Vattenmolekylerna dämpar signalen kraftigt.

Det kördes också kortvåg. Konditionerna var fantastiska både på 10 och 15M. På bilden nedan ses undertecknad i färd med att jaga 5Z4PA, en Holländare i Kenya, på 10M. Försöket misslyckades. Men en stund tidigare så hade vi fått kontakt med Datta VU2DSI som bor i  Ahmednagar, som ligger öster om Bombay. Kontakten skedde 10M med 20W och en ändmatad dipol. Vi hörde också Australien på 15M.  Det är verkligen fantastiskt när konditionerna är med oss som gillar DX jakt.

Totalt kom det mellan 15 - 20 klubbmedlemmar, både nyexaminerade och äldre. Det var mycket roligt att se att så många dök upp med så kort varsel. Det blev en mycket trevlig Field Day. Vi fick också nöjet att berätta lite om vår fantastiska hobby för allmänheten som lite förvånat kom förbi och undrade vad vi höll på med.

Ett stort tack till Dag SM0KDG som drog igång denna Field Day. Det är faktiskt andra gången vi har en Field Day vid Skavlöten. Det börjar närma sig en tradition.

Claes SM0MPV

På bilden syns från vänster: Thomas SM0NEJ, Nilkas SA0NFR, undertecknad och Hans SM0HGS            (Foto Jörgen SA0JSJ)