Vad händer hos Täby Sändaramatörer?

Inlagt av Claes -MPV

Hej!

Så var det då dags igen med lite information om vad som händer och har hänt i klubben.

På senaste styrelsemötet så beslutade vi att kursen för blivande sändaramatörer kommer att starta den 16:e januari och avslutas i juni. Förhoppningsvis så kommer det att ge fler nya sändaramatörer. Ni får mycket gärna sprida denna information.

Vi är glada att ha Sveriges yngsta radioamatör i vår klubb och det är en tjej! Linnéa SA0INE tog sitt certifikat straxt innan midsommar, är 14 år och började årkurs 8 i Byängsskolan i höstas. Jag önskar henne lycka till i hobbyn och hoppas att hon har möjlighet att komma ner några måndagar.

För att hålla reda på vad som sker i klubben så har vår WEB-master Thomas SM0KBD sett till att det nu går att prenumerera på när det dyker upp nytt innehåll på vår hemsida. Läs mer om det på https://www.sk0mt.net/kontakta-oss/epostmeddelande-vid-nytt-innehall. Det är ett bra sätt att hålla sig informerad om vad som händer och speciellt om vi är tvungna att ändra på något i vårt program.

Kommande program

På tal om vårt program så kommer Jan SA0KEF att nu på måndag 24/10 berätta om sin lösning för att kunna sända remote från sitt sommar QTH under titeln ” Ut ur stördimman – en enkel remotelösning”. Han beskriver presentationen på följande sätt: ” När jag fick min licens för två månader sedan så satte jag först upp min HF-station hemma i det trånga villaområdet i Bromma. Det var inte så uppmuntrande när jag jämförde med de SDR-mottagare som finns på nätet. Det var hopplöst mycket QRM. Men så kom jag att tänka på att vi har en sommarstuga ute i mitten av ingenstans, där det är glest mellan stugorna och inte mycket elektronik, men en fiberanslutning finns det. Jag berättar kort om hur jag gjort och det går att lyssna live på stationen.”

Den 31 oktober så har vi Höstmöte. Normalt så är detta ett informationsmöte, men då vi på årets årsmöte inte kunde välja en valberedning till 2023 års årsmöte så fick styrelsen i uppdrag att komma med ett förslag till Höstmötet.

Styrelsens förslag:

-     

Vi väljer bara 2 personer mot de stadgeenliga 3. Detta föreslag gäller endast for valberedningen fram till 2023 års årsmöte

-     

Styrelsen föreslår Johan SM0RGH som sammankallande och Erik SM0JCA som ledamot

För att få rösta så måste man ha betalt medlemsavgiften för 2022.

Den 14 november kommer Jörgen SA0JSJ att berätta om Rymdväder och hur det påverkar våra möjligheter att utöva vår hobby.

Lördagen den 19 november kl 13:00 är det Distrikt-0 möte i Byängsskolans matsal. Mer information finns på SSA hemsida under Distrikt 0.

Den formella delen av mötet består av val av distriktsledare.

Därefter har vi tre mycket spännande föredrag:

-     

Försvarets radioanstalt: Sveriges larmklocka. Ola Billger FRA.

-     

SSA informerar: Ställ frågor till vår ordförande, Jens SM0HEV.

-     

DMR – Vad är det som är så bra? Johan SAØBMC.

Vi kommer den 5 december att göra ett nytt försök med TäppAnders SM0UEI presentation om enkla antenner för fast installation och mobilt bruk. Mer information kommer.

Sista klubbträffen blir den 12 december med Lucia-firande och lättglöggsprovning.

Våra Repeatrar

Som ni säkert noterat så har vi för närvarande stängt SK0RMT RU5x och kopplat in SK0MT/R RU4 på dess antenner. Detta för att testa att allt fungera som det skall, innan den flyttas tillbaks till sitt ordinarie QTH. Vårt lokaltrafiknätet kommer alltså att fortsättningsvis hållas över SK0MT/R RU4:an. Den kommer dock inte vara länkad til 145.525 MHz.

Vår SVXLink SK0RMT-10 är igång.

Vår lokal

Fastighets- och säkerhetsavdelningen kommer i slutet av november att träffas för att diskutera våra önskemål om samarbete och lokal. Jag får återkomma när jag vet mer.

Till slut en vädjan från får systerklubb uppe på Kvarnberget - SK0UX. Men med tanke på könsfördelningen i de båda klubbarna så borde den nog kallas broderklubb. Nåväl … så här skriver Teemu SM0W ordförande i UX:

Söndagen den 30:e oktober kommer en kranbil till SK0UX förutsatt att vädret tillåter. Planen är att höja en av våra master från 20m till 44m höjd. Ett gäng har jobbat hårt med förberedelser inför detta jobb. Ingen nämnd, ingen glömd.

Nu skulle hjälp behövas av flera under själva monteringsfasen när kranbilen är på SK0UX. Vi behöver vara ganska många eftersom vi simultant måste spänna tre tunga staglinor och montera dess fästen i berget.

Har du möjlighet att hjälpa till mellan ca 08.00 och fram till eftermiddagen hör av dig till Magnus SA0MAD som håller ihop hela jobbet, så att vi vet vilka som kan komma. Om vi inte blir tillräckligt många får vi börja leta folk utanför klubben. Magnus nås på: magnus@rubidium.se

Jag hoppas nu att ni har möjlighet att köra radio nu när solfläckarna går åt rätt håll. Kortvågsbanden på 10, 12 och 15m har varit öppna den senaste tiden. Just 10m är ett fantastiskt band med mycket utrymme och stora möjligheter att nå långt med enkel utrustning.

Naturligtvis så hoppas jag att vi ses på klubben på måndagar och hörs på Lokaltrafiknätet på söndag kvällar 2130 över RU4 samt onsdagsringen 0900 på 3728kHz, för de som har möjlighet.

73 de Claes/SM0MPV