Vad händer hos Täby Sändaramatörer juni 2022?

Inlagt av Claes -MPV tis, 2022-06-07 - 16:20

Hej!

Nu var det länge sedan jag skrev och det beror på att vi nu äntligen kommit igång med fysiska möten och kurser vilket är fantastiskt roligt.

Klubben har nu fått fem nya sändaramatörer; Boris SA0NAL, Johan, Linus, Mikael SA0MHE, Niklas SA0NFR. I skrivande stund så har inte Johan och Linus valt signal. Jag vill verkligen gratulera dem och hoppas att snart få höra dem på banden. Förhoppningsvis så kommer det att bli fler, då det kommande söndag den 12:e juni anordnas ännu ett skrivningstillfälle.

Kursen hölls samtidigt både digitalt och på plats. Vi kommer nu att utvärdera hur det fungerade när vi skall planera för nästa kurs som är tänkt att gå VT23.

Traditionsenligt kommer vi att ha terminsavslutning hos SK0UX på Kvarnberget måndagen den 13:e juni kl 19:00, där klubben bjuder på grillad korv, dryck och kaffe. Det är också en möjlighet att få se hur en av Sveriges största tävlingsstationer ser ut. Det har lagts ner mycket tid och energi på att återställa huset efter vattenskadan för två år sedan. Ni är alla hjärtligt välkomna. Hör av dig till undertecknad om du behöver skjuts, senast söndag den 12 juni. Vägbeskrivning till Kvarnberget

Klubblokalen kommer mer och mer i ordning. Det har blivit så mycket bättre efter det att golvet målades om och att mattorna kom in. För att minska nedsmutsningen så finns det nu en skohylla i den lilla hallen. Där kan man ställa sina uteskor så man kan byta till inneskor. Det finns också lånetofflor med skonumret skrivet på hättan (0=40, 1=41 etc).

Som alltid så håller klubben med kaffe och kaffebröd på våra måndagsmöten. För att betala så har man tidigare lagt en slant i den burk som står vid fikabordet. Nu när kontanthanteringen nästan helt försvunnit så finns möjligheten att Swisha. Problemet är att banken tar 2.50 kr för varje swishning, så om ni vet med er att ni kommer att vara på klubben och då gärna fikar, Swischa en klumpsumma (123 022 19 29). Då det nästan är 20 måndagar per termin så är väl 200 kr en rimlig terminskostnad. Glöm inte att skriva FIKA, när ni betalar.

Finns det någon som skulle vilja hjälpa till att hålla ordning på vårt fantastiska bibliotek?
Janne SA0JEN valde att avgå vid förra årsmötet och klubben behöver en efterträdare. Innan Janne avgick så fixade han till det mesta i biblioteket efter ommålningen av golvet i lokalen, då hyllorna tömdes.
Det arbete som återstår är att hålla ordning på de tidskrifter som vi prenumererar på samt ta hand om kommande donationer. Finns det någon som känner att den gärna vill hjälpa klubben med detta, så kontakta mig.

Repeatern RU4:an, SK0MT/R, ligger fortfarande på operationsbordet, men Erik SM0GBY, Hans SM0UTY och Magnus SA0MAD är nu i fullgång med att åtgärda det problem som var i ljudöverföringen mellan 2 m och 70 cm. Förhoppningsvis så kommer den igång inom en snar framtid.

När RU4:an är nere så använder vi repeatern RU5x, SK0RMT, för vårt lokaltrafiknät på söndagar 21:30 /SNT/SST). Glöm inte bort att denna repeater även kan användas för D-Star. C4FM (Fusion) och DMR. Notera att på söndagar mellan 21-22 (SNT/SST), då vårt lokalnätet går, är repeatern spärrad för digital trafik.

Nu finns också en SVX Link nod: SK0RMT-10 installerad på klubben. Klicka på About uppe till höger för att få information om radioinställningarna. Mer information om SVX Link hittar ni på Ölands Radioamatörers SK7RN sida om Repeater Flitiga Lisa – SK7RFL.

Har du problem med att ställa in din radio för att kunna köra över våra repeatrar så kom ner en måndag så försöker vi hjälp dig att ordna det.

Täby kommun har beslutat att riva Byängsskolan om några år, för att bygga en ny skola på samma plats. Vad som kommer att hända med vår lokal vet vi inte, men vi för förhandlingar med kommunen och vår förhoppning är att vi skall hitta en lösning som gagnar oss båda. Vi kommer att informera så fort vi har besked.

Höstterminen kommer vi att starta med en opretentiös Field Day på Skavlöten, antingen den 27 eller 28 augusti, beroende på väder. Det blir lite av ”Ta ditt bord och din stol och kom”, så du kan sätta upp din utrustning.  Tanken är att träffas, demonstrera portabla radiolösningar men även synas bland allmänheten. Mer information kommer på vår hemsida och via lokaltrafiknätet.

Tanken är att vi i höst också skall komma igång med presentationer av olika slag. Allt från tips till de nyblivna sändaramatörerna, mer lättsamma funderingar över vår hobby till mer specialiserade fördrag.

Men innan dess så hoppas jag att ni får en skön sommar med mycket spännande radiokontakter och aktiviteter. Glöm inte TSA nätet som hålls på onsdagar 09:00 (SNT/SST) på 3728 kHz ± QRM.

73 de Claes/SM0MPV